Pre vyše 12-tisíc poslucháčov PU sa začal nový akademický rok

24.09.2007 Prešov

Prešov 24. septembra (TASR) - V novom akademickom roku 2007/2008 bude na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove študovať vo všetkých formách a na všetkých stupňoch vyše 12-tisíc študentov. Uviedol to v príhovore na dnešnom ...
Za najvážnejšiu úlohu v novom vyučovacom období označil Matlovič úspešné zvládnutie prác na kompletnej akreditácii PU, ktorá chce zostať aj naďalej verejnou vysokou školou (VŠ) univerzitného typu. Je jedinou v Prešovskom kraji a jej organizačná štruktúra sa už stabilizovala. Keď v roku 1997 vznikla zo zákona, mala päť fakúlt s približne päťtisíc študentmi. Dnes ju tvorí osem fakúlt.
Matlovič, ktorého do rektorskej funkcie prvýkrát zvolili pred niekoľkými mesiacmi členovia Akademického senátu PU, dodal, že všetky očakávania sa na pôde univerzity dajú naplniť, ak tu bude panovať tvorivé a tolerantné prostredie s dodržiavaním etických princípov. Len to môže formovať značku PU ako "dobré miesto pre vzdelávanie a prácu".
František Schlosser, vedúci služobného úradu Ministerstva školstva SR vyzdvihol v príhovore, že v minulom akademickom roku sa na PU vyučovalo výlučne v akreditovaných študijných odboroch. Pripomenul, že aj pre PU platia vstupom Slovenska do Európskej únie nové rozmery činnosti v konkurenčnom prostredí, nové výzvy a nové úlohy. Za rok 2006 získala PU z národných grantov okolo 16 miliónov Sk, čo bolo viac, ako je priemer v rámci 20 verejných VŠ na Slovensku. Podľa Schlossera má však PU viac rozvíjať spoluprácu so zahraničnými partnermi.
Významnú úlohu univerzity v živote Prešova podčiarkol aj primátor mesta Pavel Hagyari. Informoval, že mestská samospráva a PU majú viacero spoločných tém a projektov, napríklad s fakultou humanitných a prírodných vied biotechnologické centrum, s fakultou zdravotníctva centrum pre matku a dieťa, s bohosloveckými fakultami ekumenickú uličku.
 

Vyberte región

mark